Kala Namak Saltgranulat 2-5 mm
Resurser och historia
Kala Namak, även kallat svart salt, är ett saltgranulat från Pakistan. Detta salt är naturligt rent och oförfina vulkaniskt mineralsalt och bearbetas enligt århundraden gamla traditioner. Saltet kännetecknas av ett högt innehåll av vattensulfid och järn.
Traditionellt utvanns detta salt från gruvor i Pakistan. Råmaterialet måste värmas i en kittel i 24 timmar medan det var i en förseglad keramisk behållare tillsammans med kol. Under dessa 24 timmar omvandlas natriumsulfat till svavelväte och natriumsulfid, vilket ger Kala Namak sin mörka färg. Efter uppvärmning kyls det, lagras och åldras.
Smak och användning
Kala Namak ger maten en svavelaktig smak som liknar smaken av kokta ägg. I indisk matlagning är detta mycket önskvärt och Kala Namak används som smaksättning för fruktsallader, chutneys eller i de populära Raitas. Saltet rekommenderas särskilt med grönsaker och exotiska frukter, men också med f…